Recepty

Velikonoční beránek

Velikonoční čas

Velikonoce se blíží a na nazdobeném stole nesmí chybět velikonoční beránek nebo zajíc. Proto jsem pro Vás připravila zdravější alternativu, s menším obsahem cukru a na bílkoviny bohatého beránka. 

*Ingredience:

 * 300g      Špaldové mouky
 * 5ks         Vajec
 * 12g         Vinný kámen (kypřící prášek)
 * 1x           Bio vanilkový cukr
 * 60g         Třtinový cukr
 * 200g       Meruňkový šmakoun
 * 250ml      Mléka ( použila jsem sušený sojový nápoj s proteinem a vanilkou)
 * 50g         Kokosový olej
 * 50g         Přepuštěné máslo Ghi
 * Citrónová kůra
 * Štáva z 1/2 citronu
 * Špetka soli

*Postup:

 * Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vyšleháme do tuhé pěny a žloutky přidáme do sypké směsi.
 * V druhé míse smícháme všechny suché ingredience (špaldová mouka, cukr, vanilkový cukr, vinný kámen) přidáme žloutky a najemno nastrouhaný šmakoun.       Nastrouháme citronovou kůru, vymačkáme citron a vše smícháme. Postupně přilejváme mléko, rozpuštěný kokosový olej a přepuštěné máslo Ghí.
 * Jakmile je směs dobře promíchaná přidáme vyšlehané bílky a pomalu je zapracujeme do těsta. 
 * Vymažeme si formu beránka kokosovým olejem a vysypeme špaldovou moukou. Do formy nalijeme těsto a dáme do předehřáte trouby.
 * Pečeme 45 minut na 190°C
 * Pokud jste dobře vymazali a vysypali formu beránek Vám ,,vyskočí´´ 

Díky meruňkovému šmakounu je beránek vláčný a bez přidání velkého množství cukru je dostatečně sladký. Jako další+je to že se navýšil obsah bílkovin o 28g v beránku.

Komentáře