Velikonoční beránek
Velikonoční čas
Velikonoce se blíží a na nazdobeném stole nesmí chybět velikonoční beránek nebo zajíc. Proto jsem pro Vás připravila zdravější alternativu, s menším obsahem cukru a na bílkoviny bohatého beránka.*Ingredience:
* 300g Špaldové mouky* 5ks Vajec
* 12g Vinný kámen (kypřící prášek)
* 1x Bio vanilkový cukr
* 60g Třtinový cukr
* 200g Meruňkový šmakoun
* 250ml Mléka ( použila jsem sušený sojový nápoj s proteinem a vanilkou)
* 50g Kokosový olej
* 50g Přepuštěné máslo Ghi
* Citrónová kůra
* Štáva z 1/2 citronu
* Špetka soli
*Postup:
* Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vyšleháme do tuhé pěny a žloutky přidáme do sypké směsi.* V druhé míse smícháme všechny suché ingredience (špaldová mouka, cukr, vanilkový cukr, vinný kámen) přidáme žloutky a najemno nastrouhaný šmakoun. Nastrouháme citronovou kůru, vymačkáme citron a vše smícháme. Postupně přilejváme mléko, rozpuštěný kokosový olej a přepuštěné máslo Ghí.
* Jakmile je směs dobře promíchaná přidáme vyšlehané bílky a pomalu je zapracujeme do těsta.
* Vymažeme si formu beránka kokosovým olejem a vysypeme špaldovou moukou. Do formy nalijeme těsto a dáme do předehřáte trouby.
* Pečeme 45 minut na 190°C
* Pokud jste dobře vymazali a vysypali formu beránek Vám ,,vyskočí´´
Díky meruňkovému šmakounu je beránek vláčný a bez přidání velkého množství cukru je dostatečně sladký. Jako další+je to že se navýšil obsah bílkovin o 28g v beránku.
Komentáře