Recepty

Mřížkový koláč

     Mřížkový jablečný koláč


 V jednoduchosti je krása a chuť!!!

 Je neděle a po obědě je dobré dát si nějakou sldkou tečku. Dnes jsem si připravila jablečný mřížkový koláč. Ráda se inspiruji klasickými recepty, které si pak poupravím.
 Ryhlá příprava, skvělá chuť. 

suroviny:
        * 5ks     menších jablek
        * 200g  tefové mouky
        * 200g  špaldové mouky
        * 100g   třtinového cukru
        * 100g   kokosové Ghí
        * 3 ks    vajec
        * 1 ks    BIO vanilkového cukru
        * 1 ks    Bio kyřícího prášku
        * špetku soli
        * voda
        * skořice smíchaná s cukrem (na posypání)

postup:
* Smícháme mouku, cukr, sůl, máslo, 3 vejce, vanilkový cukr, prášek do pečiva a podle potřeby vodu vypracujeme těsto. Z vypracovaného těsta oddělíme čtvrtinu a obě zformujeme do koulí, necháme v chladu odpočinout.
* Omytá jablka oloupeme zbavíme jadřinců a nakrájíme na měsíčky. Jablka podusíme ve vodě s cukrem cca na 7minut do zkaramelizované konzistence. 
* Vetší část těsta rozválíme na tenké těsto a dáme do vymazané koláčové formy. Povařené jablka přelijeme do formy.
* Menší část těsta také rozváíme na tenké těsto a nakrájíme na tenké proužky. Ty potom rozvrstvíme na koláč. Posypeme cukrem smíchaný se skořicí.
* Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 30- 35 minut na 180°C


Upečený koláč necháme vychladnout a pak už můžeme podávat s kávou nebo čajem. 

Komentáře