Mřížkový koláč
Mřížkový jablečný koláč
V jednoduchosti je krása a chuť!!!
Je neděle a po obědě je dobré dát si nějakou sldkou tečku. Dnes jsem si připravila jablečný mřížkový koláč. Ráda se inspiruji klasickými recepty, které si pak poupravím.
Ryhlá příprava, skvělá chuť.
suroviny:
* 5ks menších jablek
* 200g tefové mouky
* 200g špaldové mouky
* 100g třtinového cukru
* 100g kokosové Ghí
* 3 ks vajec
* 1 ks BIO vanilkového cukru
* 1 ks Bio kyřícího prášku
* špetku soli
* voda
* skořice smíchaná s cukrem (na posypání)
postup:
* Smícháme mouku, cukr, sůl, máslo, 3 vejce, vanilkový cukr, prášek do pečiva a podle potřeby vodu vypracujeme těsto. Z vypracovaného těsta oddělíme čtvrtinu a obě zformujeme do koulí, necháme v chladu odpočinout.
* Omytá jablka oloupeme zbavíme jadřinců a nakrájíme na měsíčky. Jablka podusíme ve vodě s cukrem cca na 7minut do zkaramelizované konzistence.
* Vetší část těsta rozválíme na tenké těsto a dáme do vymazané koláčové formy. Povařené jablka přelijeme do formy.
* Menší část těsta také rozváíme na tenké těsto a nakrájíme na tenké proužky. Ty potom rozvrstvíme na koláč. Posypeme cukrem smíchaný se skořicí.
* Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 30- 35 minut na 180°C
Upečený koláč necháme vychladnout a pak už můžeme podávat s kávou nebo čajem.
Komentáře