Buráky
!!Mozek i srdce po nich šílí a zároveň snižuje riziko tloustnutí!!
Buráky / Arašídy
Arašídy jsou velmi bohaté na živiny:
Ve 100 g je totiž 590 kcal, 26 g bílkovin, 47 g tuků a 16 g sacharidů.
Jedná se tedy nejen o poměrně bohatý zdroj bílkovin, ale zejména potravinu s vysokým podílem tuků.
Z vitamínů nelze nezmínit vitamín E, který působí jako antioxidant, a vitamíny skupiny B – niacin, který pomáhá udržovat zmíněnou hladinu cukru v krvi, ale má dobrý vliv i na pokožku a zažívání, thiamin, jehož nedostatek způsobuje problémy s koncentrací a pamětí, a kyselinu listovou, která má příznivý vliv na krvetvorbu a jejíž konzumace je doporučena především v těhotenství, kdy se podílí na správném vývoji nukleových kyselin dítěte.
Plno z nás buráky známe jako potravinu, ale věděli jste že je můžeme konzumovat i v jiné podobě než jen jako arašíd. Ano každý rád sáhne po sáčku solených arašídů, ale takové nám zdravotně vůbec neprospějí a do vyváženého jídelníčku vážně nepatří! Jedná se o takovou skrytou kalorickou bombu!
4 způsoby jak si buráky vychutnat:
- burákové máslo: První použití arašídové pasty bylo zaznamenáno mezi Aztéky v 1. století jako lék proti bolesti zubů. Tato pasta se však běžně nekonzumovala. V dnešní době se vmísila i do kuchyně české. Dříve jsme o tom jen slýchávali či viděli ve filmu jak Amíci mažou tu skvělou pomazánku na chleba nebo jen tak! Bum a máme ji tu také! Přimícháním do ovesné kaše ke snídani získáte hned +4g bílkovin navíc ale jako bonus Vás zasytí na delší dobu.
- Mouka: Arašídovou mouku můžete použít místo tradiční mouky pšeničné, produkt pak bude bezlepkový s vyšším podílem bílkovin a vlákniny.
- Pražené: Pražené buráky by neměly být upravovány s přídavkem tuku nebo soli. Odpoledne hrst buráků jako doping proti ospalosti si dát můžete. Obsahují hodně argininu, aminokiseliny, která podporuje produkci oxidu dusíku, který zlepšuje prokrvení a umožňuje lepší kontrolu inzulinu, čím se stabilizuje hladina cukru v krvi. Věděli jste že slupka z buráku působí proti stárnutí, podporuje spalování tuků a snižuje riziko onemocnění srdce a rakoviny.
- Olej: Obsahuje vysoký obsah kvalitních tuků, bílkovin, nenasycených mastných kyselin a vitamín E. Dodá vašim pokrmům příjemnou oříškovou chuť a díky vysokému kouřovému bodu až 230°C je ideální k tepelné úpravě.
Celkové shrnutí Buráku:
- Podporují trávení
- Podporují vyprazdňování
- Zasytí na delší dobu
- Normalizují hladinu cukru v krvi
- Zabraňují chutím na sladké a vlčím hladem
- Doplňují dobrý cholesterol do těla
- Odstraňují špatný cholesterol z cév
- Podporují růst svalové hmoty
- Prevence rakoviny
- Prevence kardiovaskulárních onemocnění
- Prevence cukrovky
- Prevence obezity
- Udržují zdravý nervový systém
- Zlepšují funkci mozku
- Urychlují metabolismus
Aby jsme měli představu i o druhé straně a to je nevýhoda Buráku!!
- silný alergen!!!
Bohužel mohou za to právě jejich bílkoviny, které mají zvláštní uspořádání, které usnadňuje vazby alergickým protilátkám, a u alergiků mohou způsobit závažnou anafylaktickou reakci. Alergie na arašídy se může projevit slzením, vyrážkou, otoky nebo průjmem, ale také dušností, silným poklesem krevního tlaku a celkovým kolapsem organismu, který může vést až ke smrti. Alergií nicméně trpí asi půl procenta populace a ve většině případů se projevuje jen mírnějšími příznaky.
Zdroj:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Podzemnice_olejn%C3%A1
Komentáře