Recepty

Jarní Mrkvový dort

Můj první mrkvový dort

Jaro je tu a blíží se Velikonoce.
Co si připravit jarní, osvěžující Mrkvový dort? 

Pročetla jsem si plno receptů, ale nakonec jsem zvolila svojí vlastní cestu. Dort vznikl večer kdy jsem přišla domů ze cvičení a cíl byl jasný. Stoupla jsem ke kuchyňské lince a začala tvořit. První co tak se nesmíte zalknout loupáním a strouháním mrkve, potom už je to jen přisypávání ingrediencí a míchání. Kde nastal můj první zádrhel bylo neudělat díru v korpusu při dělení na dvě půlky. Vše se naštěstí povedlo a tím bych řekla že mé cukrářské schopnosti rostou :D
 
Byla to moje první zkušenost s mrkvovým dortem, ale teď už vím že se není čeho bát. 

Proto se pochlubím prvním Mrkváčkem. Mé cukrářské schopnosti rostou :D :D 

Korpus:
  • 0,5 kg            mrkve (oloupané, nastrouhané)
  • 2 hrnky          namletých ovesných vloček
  • 4 ks               vejce
  • 3 PL              kokosovýho oleje
  • 3 PL              kokosového cukru
  • 1 hrnek         namletých vlašských ořechů
  • 1ks                vanilkového cukru
  • 2 Čl               kypřícího prášku (vinný kámen)
  • 2 Čl               skořice

Krém
  • 2 kelímky     tvarohu nízkotučného
  • 125 g           Alsan
  • 200 g           zakysané smetany
  • 2-3 PL         medu

Postup
  1. Vejce vyšleháme s cukrem a olejem
  2. Do rozšlehaných vajec přidáme ostatní ingredience. Ořechy namelte na jemno i mrkve nastrouhejte také na jemno.
  3. Dobře promíchané těsto nalijeme do kulaté dortové formy. Dáme do rozehřáté trouby a necháme péct 35-40 min na 180°C
  4. krém: Tvarohy dáme do mísy a rozmixujeme s máslem, přidáme smetanu a na závěr osladíme medem. Krém necháme odležet a počkáme až nám korpus vchladne.
  5. Vychlazený korpus překrojíme na 2 půlky. Spodní vrstvu jsem nechala ve formě a nanesla jsem 1/2 krému. Horní díl korpusu jsem vrátila do formy  a 2/2 krému jsem namazala na horní díl korpusu. Vrch dortu jsem posypala ořechy. Do dalšího dne jsem nechala chladit v ldnici.
PS: Lepší je z dortem pracovat(mazat krém)  v dortové formě. Hezky drží tvar a nerozjíždí se než ztuhne v lednici.

Další den jsem testovala mrkváček ke snídani! Chutnal mi tak, že jsem musela ochutnávat znovu ke svačině. Hotová cukrářka :D Samozřejmě jsem dort rozdělila a nechala ochutnat ostatní, kdy mě zajímal názor zda jim chutná tak jako mě. S radostí mohu říct že všem chutnal za co jsem moc ráda.  
Doporučuji vyzkoušet je opravdu výborný a vláčný!!! :) 

Zbylo mi dost těsta na jednu Mrkvovou tartelku. Vše je úplně stejné jen nepotřebuje péct tak dlouho a těsto nepůlíme jen potřeme krémem a posypeme ořechy.Fotka uživatele Zdravá výživa M&J.
 

Komentáře